Fiber eller 5G?

Hva er egentlig forskjellen på de ulike teknologiene som finnes for å få internett hjemme? Hvis du er på jakt etter en ny internettløsning, er det fort gjort å gå seg vill i jungelen av teknisk terminologi og svevende løfter når du skal velge. Derfor vil vi presentere litt fakta rundt ulike typer bredbånd. Vi håper dette vil hjelpe deg til å gjøre et godt valg for ditt hjem.

Familie slapper av i stue med ulike enheter.
Illustrasjon fiber, coax, 5G

Fiberbredbånd

 • Egen fiberkabel helt hjem
 • Svært høy hastighet både opp og ned
 • Lav forsinkelse
 • Svært høy stabilitet
 • Kan kreve graving av trekkerør frem til bolig, om du ikke allerede har trekkerør eller fiber til boligen.

Trådløst bredbånd/5G

 • Fiber til mast, trådløse signaler videre til deg
 • Høy hastighet ned, lavere opp
 • Høyere forsinkelse ved strømming av film osv. eller spill via Internett
 • Kan påvirkes av andres nettbruk
 • Krever nærhet og fri sikt til basestasjon

Hybridfiber

 • Fiber til gata, og eksisterende coax-kabler inn til boligen
 • Lavere opplastingshastighet
 • Nettet ditt kan påvirkes av naboenes bruk
 • Sårbart for elektromagnetisk støy

Altibox og Sandefjord Bredbånd har i mer enn 20 år levert fiber, og har høy ekspertise i hva som må til for å ha godt internett i hjemmet, både nå og i fremtiden.

Altibox er også i ferd med å lansere et 5G-produkt – Trådløst bredbånd – som vil bringe noen av fiberens fremste fordeler til dem som av ulike grunner ikke kan nås med en fiberkabel.

Les mer i saken «Fiber + 5G = sant» her.

Ofte stilte spørsmål om 5G og fiber

Hva er 5G?

5G står for femte generasjon mobilteknologi, og gir enkelt forklart mulighet til å levere bredbånd med høy hastighet og høy kapasitet trådløst via mobilnettet.

Så 5G er teknologien, mens produktet som selges vanligvis kalles «trådløst bredbånd», eller «fast trådløst bredbånd». «Fast» siden dette er stedbundet – det vil si at man kun kan bruke nettet hjemme.

Hva er best av fiber og 5G?

Det finnes fordeler med begge. 5G er et fantastisk alternativ der det ikke er praktisk å legge fiberkabler. Men hvis man allerede har lagt fiberkabel til hjem eller hytte, eller det er mulig å gjøre, er det den foretrukne løsningen for mange.

Hva er forskjellen på fiber og 5G?

Fiberbredbånd er en egen fiberkabel helt inn til husveggen, mens 5G/trådløst bredbånd er fiber til mast og trådløse signaler videre til deg. Les mer her.

Hvor mye vil Trådløst Bredbånd koste?

Vi vil komme med mer informasjon om ulike produktpakker i løpet av våren 2023.

Hvorfor skal Sandefjord Bredbånd tilby 5G når de allerede selger fiber?

Fiber er, som det har vært de siste 20 årene, vårt kjerneprodukt og en svært fremtidsrettet teknologi. Men dessverre er det slik at vi ikke har mulighet til å legge fiberkabel til alle hjem, fritidsboliger og bedrifter. Da vil 5G være et ideelt alternativ, hvor de fleste av fiberens kvaliteter kan bli sendt trådløst det siste stykket til kunden.

Når lanserer Altibox Trådløst Bredbånd via 5G?

I løpet av 2023 skal de første kundene kobles på Trådløst Bredbånd.

Noen har fortalt meg at fiber er fortiden og 5G er fremtiden, stemmer det?

Nei. Fiber og 5G er begge fremtiden. Fiber gir hver kunde nett med høy hastighet og stabilitet gjennom sin egen kabel, mens 5G hjelper oss å nå enda flere enn før med godt nett.

Vil 5G erstatte fibernettet?

Nei. 5G er helt avhengig av fibernettet for å fungere. Fra master rundt omkring i Norge vil det sendes trådløse 5G-signaler, men disse mastene må være tilkoblet fiberkabler. I tillegg vil folk flest også i fremtiden velge å ha fiber hjemme, siden dette er eneste bredbånd der kvalitet og hastighet ikke påvirkes av naboenes nettbruk.