Vi nordmenn (i alle fall de fleste av oss) er et godtroende folkeslag. Tilliten til myndigheten og institusjoner er større hos oss enn i de fleste andre land. Dette gjør oss til et yndet mål for organisasjoner og mennesker som er på jakt etter lettjente penger. Spesielt på nett gjør dette at vi bør være ekstra oppmerksomme i hverdagen.

Mydighetene

‘Du har penger til gode etter skatteoppgjøret. Sjekk vedlegget.’

Hva gjør du:
Uansett hvor uskyldige navn på vedlegg ser ut, så er også dette noe som bør få de små grå til å legge inn en arbeidsøkt. Om det finnes vedlegg fra myndighetene i e-poster er det ofte i form av pdf-filer. Skulle det derimot ligge en en fil med filetternavn .exe er det all grunn til å la din indre alarm gå. Gå elegant viderefor å se om du har noen andre e-poster som lengter etter å få din oppmerksomhet.

Posten

‘Det er en pakke på vei til deg. Klikk på sporingsnummeret for å sjekke når den leveres.’

Hva gjør du:
Dersom du ikke har kjøpt noe over nett, eller avtalt å bli tilsendt noe vurder om du skal slette mailen. Om du har bestilt noe, men synes at mailen ser litt ‘mistenksom’ selv om den har et sporingsnummer kan du skrive dette ned for hånd, eller i en notatblokk på pc eller nettbrett. Gå deretter til www.posten.no og skriv inn sporingsnummeret manuelt.

Banken

‘Sjekk om denne transaksjonen er riktig. Logg inn nå!’

Hva gjør du:
Dette er en god gammel klassiker. Før kom den ofte fra fremmede land og var lett å avsløre. Svindlerne har lært leksa si, og nå dukker det ofte opp slike fra norske banker. Logg inn på vanlig måte i banken din dersom du er usikker og trenger å sjekke dette opp. Ikke klikk på linken.

Relaterte saker