Lynnedslag over hustak

Slik beskytter du ditt hjem mot lyn⚡

Det er 100.000 lynnedslag her til lands på et normalår, og nå er vi midt i høysesongen. Sjansen for at du treffes av lynet er heldigvis bare 0,0007 prosent ifølge Yr. Men – folks elektroniske utstyr blir stadig rammet. Så hva kan du gjøre for å forebygge, tro?

Hver tredje nordmann har fått elektronisk utstyr skadet av lyn. Elektroniske apparater kan nemlig bli skadet uten at lynet slår ned direkte hos deg. Nedslag i strømmnettet kan lage overspenninger, som følger strømnettet inn til boligen din. Slik kan du sikre deg når uværet herjer:

 

1. Trekk ut støpsler.
Dra ut kontakten hvis du vil beskytte elektronikken din 100 % under lyn- og tordenvær.

2. Lyn-pause fra bredbåndet.
Hvis det buldrer i nærheten, bør du trekke ut strømmen til boksen som er koblet med nettverkskabel til ruteren din.

3. Husk å koble fra tv-en.
Dags for å ta frem boka, kortstokken eller den gode samtalen? Det er ikke farlig å se tv når det lyner, men elektronikken kan ta skade, og derfør bør kabelen i tv-en dras ut når uværet raser.

4. Monter overspenningsvern.
Har du bygget nytt etter 2010, har du nok denne dekka. Da ble det nemlig påbudt med overspenningsvern i alle nye og rehabiliterte boliger. Dette må monteres av elektriker. Sjekk at det er ok!

5. Monter finvern.
I tillegg til grovvernet i sikringsboksen, bør man installere finvern foran fintfølende elektronikk som pc, tv og dekodere. Dette plugges direkte i kontaktene der apparatene som er ekstra utsatt kobles til.

6. Trekk ut kontakter når du skal reise bort.
Hytta i helgen? Husk at sensommeren er høysesong for lyn og torden, så vær i forkant og trekk ut kontaktene i hjemmet før avreise.

 

Også viktig for bedrifter

Mange er flinke til å koble fra elektrisk utstyr hjemme, men husk at lynet kan slå ned også på jobben! Det kan, i tillegg til elektronikken som blir ødelagt, føre til store kostnader ved tapt informasjon, nedetid på dataanlegg og arbeidere som ikke har mulighet til å gjøre jobben sin. Så om du har ansvar for et næringsbygg, anbefales det å installere et lynvernanlegg, samt gi beskjed til ansatte om å koble fra det som ikke må være tilkoblet når det er meldt tordenvær.

 

Når uhellet er ute

Har du vært uheldig og fått ødelagt elektronikk som følge av lynnedslag? Ta kontakt med oss og ditt forsikringsselskap, så går det forhåpentligvis fort å få deg tilbake online.