"Fjellvettreglene"

«Fjellvettreglene» feiret sin 70-årsdag nå i 2022 etter å ha blitt publisert i bokform i 1952.

Naturlig nok har ikke ‘regler’ for trygg ferdsel på nett samme fartstid, men her har du en variant som kan være god å ha med ut i den store nettverden.

Tilegn deg gode vaner, og finn ut hva som er viktig for nettopp deg i den digitale hverdagen.

Kanskje sitter også du på noen gode tips som du kan dele med venner og kjente?

Kvinne på Mokollen, utsikt over Sandefjord

Hvilke sikkerhetstiltak bør jeg gjøre?

Oppdater all programvare du bruker (inkludert oppdateringer til dine mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner). Sørg for å ha nødvendige antivirusprogrammer for å stanse banditter.

Mange systemer eller programmet oppdateres automatisk, men det er uansett ditt ansvar å være sikker på at det skjer.

Er noen perioder ekstra utrygge i forhold til svindel?

Ja, noen perioder kan være mer utrygge enn andre.

I mørke tider er ofte svindlere og hackere mer aktive. Vær ekstra oppmerksom dersom det blåser opp til storm, enten coronaen gjør comeback eller krigssituasjoner blusser opp.

Skulle AS Norge by på særdeles gavmilde skatteoppgjør via e-post bør det meste av varsellamper i mailboksen gå, og linkene få ligge urørte. Å se forskjell på www.altinn.no og www.altinnn.no er kanskje ikke like lett.

Hvordan kan jeg være forberedt for å unngå svindel på nett?

Det eneste som er sikkert at at det alltid er noen som vil forsøke å lure deg. Vet du hva du skal gjøre dersom du havner i problemer?

Les deg opp og bokmerk gjerne trygge sider hvor det finnes tips til hva du kan gjøre om du blir utsatt for phishing, hacking, trojanske hester eller annet fanteri.

Den aller styggeste ulven er ofte e-poster. Ser avsenderadressen eller -navnet mistenksomt ut, forventet du innholdet eller er det (nesten) for godt til å være sant? La deg ikke friste til å klikke på linker i slike e-poster.

Husk å ta jevnlig backup av bilder, dokumenter og annet materiell som er viktig for deg. Bruk eksterne harddisker, eller aller helst kanskje skytjenester som kopierer automatisk.

Hva bør jeg tenke på ved opprettelse av ny e-post?

Har du behov for en ny e-postadresse istedenfor eksempelvis @online.no-adressen fra forrige årtusen? Eller skal du opprette din første?

Les deg opp på hvilke domener og leverandører som er trygge. Det hippe og nyeste er ikke alltid det beste.

Om du først bytter e-postadresse: Sørg for at e-postkontoer som du ikke lenger er i bruk blir stengt. Da minimeres risikoen for at hackere kan utnytte spor disse har lagt fra seg tidligere.

Oppdager du noe snusk på forskjellige tjenester, vær en god nettvenn og advar bekjente mot disse e-postleverandørene.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg er usikker på en link?

Usikker på en link? Gjør et ekstra Google-søk.

Vil du øke sjansen for å være slå røverne? På nett trenger du i alle fall ikke være redd for å bli tatt i juks når du vil sjekke om noen forsøker å lure deg.

I nettverden er Google blant våre favorittjuksetriks om du er usikker på informasjon i eksempelvis e-poster.

Som med all nettbruk ellers: Vær kritisk til hva du klikker deg videre på når du googler, og vær kritisk til informasjonen du finner. Som i Ludo kan du aldri vite når du kan bli utsatt for ufine triks.

Hva bør man være bevisst på i forhold til sikkerhet på nett?

Er du verdensmester i surfing på nett, eller er du førstereisgutt?

Tilpass nettbruken etter egne evner. Er du usikker på om nettsider er trygge, så lar du være å gå inn på disse.

Trykker du på linker som ber deg om å laste filer? Svar ‘Nei’ eller ‘Ikke lagre’ dersom du ikke vet hva filtypenes egenskaper er. Dersom du blir bedt om å åpne filer med ‘.exe’ som ‘etternavn’ bør du være ekstra på vakt.

Husk at selv om du tror du er verdensmester, kan du alltid bli bedre.

Noter deg også at personlig informasjon ikke skal legges inn via linker i e-poster eller SMS’er til anonyme sider. Dette gjøres via de aktuelle selskapenes offisielle nettsider.

Hva gjør jeg hvis jeg er utsatt for phising?

Har du gått på smellen og trykket på tekstlinken ‘Hent ditt utbytte nå’, og blitt videresendt til duerrundlurt.tyv?

Ikke klikk deg videre om du føler at du er på ville veier. Gi deg mens leken (forhåpentligvis) fortsatt er god.

Vær heller ikke redd for å fortelle andre at du har tatt nappet på phiskeres agn. Rapporter til tjenestelevarandører, anmeld svindel om nødvendig, og varsle gjerne venner som du tror kan gjøre samme ‘feilen’.

Relaterte saker